Om oss


NetMakers historia

I februari 1986 grundade NetMakers VD Niklas Anderson och Björn Svensson företaget VIDA Datakommunikation AB. Alla som var med på den tiden minns hur PC-försäljningen boomade i Sverige.  Begreppet burkkrängare föddes och vi använde VisiCalc, WordPerfec eller Hogias bokföringsprogram i våra persondatorer.

VIDA utvecklade kommunikationsprogramvara som använde modem för kommunikation med olika värddatorer, främst dåtidens electronic banking-tjänster. Detta hände alltså 10 år innan Internetbankerna började dyka upp.

Snabbt fick VIDA Skandinaviska Enskilda Banken som kund. De hade lanserat de elektroniska tjänsterna SEBVISION och SEBRA  för sina företagskunder. Tjänsterna gjorde det möjligt att direkt i PC’n kunna ta del av kontoutdrag och göra betalningar on-line uppkopplad med modem.
På den tiden var man annars hänvisad till bankkontoret. Där gjorde man manuella betalningar med avier och beställde utskrift av kontoutdrag på pyjamaspapper över disk.

Apple hade en ansenlig marknadsandel med nära 35%  av alla nyförsålda datorer på den tiden. VIDA tog därför även fram en Macversion av sitt populära kommunikationsprogram.

Med över 6000 nöjda användare och ett 10-tal anställda köptes VIDA Datakommunikation upp av Hogia i oktober 1991. Efter några fantastiskt roliga och lärorika år i Hogia kunde Niklas inte hålla sig längre utan sa upp sig och grundade NetMaker hemma i sin dotters sovrum i oktober 1994. Dottern fick sova hos sina föräldrar. Niklas behövde ett kontorsrum med två separat telefonabonnemang för telefax och telefon.  Telefonen var ett viktigt arbetsredskap. Marknadsföringen skedde delvis med pappersannonser i olika tidningar. Kunderna klippte ut och postade en svarskupong om dom var intresserade. Det var lika spännande att tömma postboxen varje morgon för att se hur många svar som hade kommit. Mobiltelefon var ren lyx som introducerades i verksamheten efter något år.
1999 fick NetMaker upp en webbplats.

Efter en tid överlät Hogia den kundbas som förvärvats av VIDA 1991 till NetMaker.

Snabbt därefter lanserades nya produkter till kunderna framtagna av nya utvecklare. Nu under det supermoderna klientoperativsystemet Windows 3.11 .  I mars 1992 var 70% av all mjukvara som såldes i Sverige MS DOS-baserad. Efter sommaren, redan i september var 70% av all mjukvara som såldes framställd för Windows.  Det fanns därför ett stort sug efter Windowsbaserad programvara.

Snart började NetMaker även utveckla programvara för överföring av betalningsfiler. Bankgirot och de ledande affärsbankerna var alltjämt viktiga samarbetspartners. Programvaran NetMaker BgCom blev under 90-talet ett av Sveriges första stora projekt kring tillämpad digital säkerhet baserad på PKI och smarta kort. Filerna började skickas via fasta Internetförbindelser och de surrande modemen kunde avvecklas.

Sommaren 2001 sålde NetMaker sin electronic banking-verksamhet som nu drivs av Formpipe Software AB. De kallar fortfarande sin produkt Netmaker. Flera kunder från den gamla tiden finns kvar i kundregistret även om Internetbankerna tagit över det mesta av denna typ av filförmedling.

Huvuddelen av personalstyrkan i gamla NetMaker AB övergick till systerföretaget SecMaker AB som arbetar med kvalificerad IT-säkerhet baserad på PKI och smarta kort. SecMaker har idag över 35 anställda.

NetMaker, numera NetMaker Consulting Group, har sedan dess i mindre omfattning utfört arbeten inom säkra betalningar mot myndigheter och storföretag. Vi erbjuder konsulttjänster, supportavtal och  återförsäljer Formpipes programvara samt SafePax Giro.